www.gportal.hu/gabonasiklo
Menü
 
A gabonasiklóról
 
Gekkósoknak
 
További sikló és kígyó fajok
 
Hírek,hirdetések és egyéb hasznos dolgok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
látogatók
Indulás: 2007-07-13
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szavazás
Szerinted mi kéne még az oldalra?

Több kép
Több gekkós leírás
Több hüllős link
ízeltlábúakról szóló leírás
Több gabonasiklóval kapcsolatos dolog
Esetleg kétéltűekről is valami
Az állatok táplálékának tenyésztése
Terráriumról Pl.:készítés, karbantartás
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Gabonasikló tartása, tenyésztése II.

 

A legkedveltebb és szinte a leggyakrabban tartott terráriumi állatnak számító színpompás gabonasikló természetes elterjedési területe az USA középső részétől Északkelet-Mexikóig terjed. Rekordhossza 182 cm, de általában csak 80-120 cm-re nő.

Szaporításuk: A terráriumi állomány fenntartása biztosított, mivel Közép-Európában olyan gyakran tenyésztik, hogy import állatok behozatala legfeljebb vérfrissítés céljából szükséges. Az utóbbi években a gabonasiklót szó szerint véve tenyésztik: a félalbínó állatokat, melyekből a fekete vagy a piros színanyagok hiányoznak, sok terrarista igen megkedvelte. A tenyésztéshez lehetőleg 1-2 hímből és 1-4 nőstényből álló csoportokat ajánlatos tartani. Ennél több nőstényt együtt tartva az állatok zavarhatják egymást a tojásrakásban. Célszerű minden nősténynek külön tojásrakó edényt biztosítani. Olykor a hímek párharca is zavarhatja a párzást.

A több évig tartó, jó szaporodási eredmények érdekében a nőstényeket nem szabad túl korán tenyésztésbe vonni. Nem ritkán már egy évesen elérik az ivarérettséget, de a 70-80 centis állatok természetesen nem eléggé fejlettek, és a vemhesség visszavetné további fejlődésüket. Egy gabonasikló nőstény éppen 9 hónapos volt, amikor 5 termékeny tojást rakott. A nőstényeknek az első párzáskor már 1 méternél hosszabbnak kell lenniük. A gabonasiklók a megfigyelt párzás után 51-59 nappal tojtak. A nagyon fiatal nőstények 5-7, az idősebbek azonban 12-32 (átlagosan 18) tojást raktak, amelyek 3,0-4,6 cm hosszúak, 1,3-2,8 cm szélesek és általában 4-7 g súlyúak voltak. Megfelelően száraz tartási körülmények esetén a tojásokat a felállított edényekbe rakták.  A nőstények erőnlétét a tojásrakás után bőséges, vitaminokkal és kalciummal dúsított táplálékkal kell feljavítani. A jól táplált idősebb nőstények gyakran az első tojásrakás után 2 hónappal egy második, valamivel kisebb fészekaljat is tojnak.

A fészekaljat a keltetéshez lehetőleg azonnal tegyük át az inkubátorba. Ha a hőmérsékletváltozás nem túl hirtelen, a tojások elviselik a 18-32 °C közötti hőmérsékletet. Lehetőleg azonban 27-30 °C-os keltetési hőmérsékletet biztosítsunk, ami éjszakára 5-8 fokkal csökkenhet. Az első tojások általában a 70. napon hasadnak fel. Ez az időtartam  a 27 °C-os  keltetési hőmérsékletre vonatkozik. 32 °C-on a kelési idő 63 napra csökken, 25 °C-on pedig akár 90 napra is elnyúlhat. Az éjszakai hőmérséklet természetesen szintén befolyásolja a kelési időt, így pl. a másodfészekaljak kelése a hűvösebb éjszakák miatt néhány nappal mindig tovább tart. A hőmérsékleti tartomány a nem ritkán 100%-ot is elérő kelési arányt nem befolyásolja. A tojás nagyságától függően a frissen kikelt gabonasiklók hossza 20-32 cm, átlagosan 25-27 cm.

Felnevelés: A fiatal kígyók első vedlése a 4. és 14. nap között következik be. Sajnos gyakran a fiataloknak alig fele eszi meg önként az újszülött egeret. A nagyon kicsi terrárium növeli az étvágyat, sőt az étvágytalan gabonasiklót műanyagdobozban egy egérfiókával összezárva megtörhet az átok. A makacs takarmány-megtagadókat újszülött egérrel kell tömni. A jól evő fiatalokat célszerű a koplalóktól elkülönítve tartani. Az önállóan evő kígyók jobban fejlődnek, mint a mesterségesen tápláltak. A jól evő fiatalok gyorsan nőnek.

ik az alapfA ritkán tartott Elaphe guttata emoryi alfaj szaporítása és felnevelése nem különbözormáétól. Az E. guttata emoryit korábban önálló fajnak tartották. Az alapformával való keresztezése is csak ritkán sikerül.

Figyelemre méltó, hogy egy gabonasikló hím eredményesen párzott egy észak-amerikai sárga patkánysiklóval (Elaphe obsoleta quadrivittata). A 11 lerakott tojásból (4,2x1,8 cm) 57 nap múlva egy 25 cm-es hibrid kelt ki. Mintázata mindkét szülő jellegzetességét mutatta. Három éves korában egy gabonasikló hímmel visszakeresztezve 12 tojásból 9 fiatal kelt ki, melyek nagyon hasonlítottak a gabonasiklóra, de annál nagyobbak és erőteljesebbek voltak.

/Részlet Dieter Schmidt: Kígyók terráriumi tartása és tenyésztése c. könyvéből/

 
a pontos idő
 
CHAT!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linkek
 
Naptár
2020. December
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Szavazás
Szerinted milyen az oldal ?

Nagyon jó
Majdnem tökéletes
Közepes
Még elmegy
Rossz
Nagyon rossz
Törlődjön
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SMS-hirdetőfal
 

Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ