www.gportal.hu/gabonasiklo
Menü
 
A gabonasiklóról
 
Gekkósoknak
 
További sikló és kígyó fajok
 
Hírek,hirdetések és egyéb hasznos dolgok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
látogatók
Indulás: 2007-07-13
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szavazás
Szerinted mi kéne még az oldalra?

Több kép
Több gekkós leírás
Több hüllős link
ízeltlábúakról szóló leírás
Több gabonasiklóval kapcsolatos dolog
Esetleg kétéltűekről is valami
Az állatok táplálékának tenyésztése
Terráriumról Pl.:készítés, karbantartás
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Nílusi krokodil

photo by Damson Elterjedése:
Afrika
www.waza.org
Rendszertana:

Diapsida osztálya

Krokodilok rendje (Crocodylia)

Krokodilfélék családja (Crocodylidae)


Külső jegyei:
A nílusi krokodil legnagyobb méretéről eltérőek a vélemények, egyes források szerint 6 m-es maximális hosszúságot érhet el, míg a merészebbek akár 9 m hosszúságot mondanak. Általában azonban 5 m-nél hosszabbra nem nő meg. A legnagyobb egyedek súlya azonban megközelítheti az egy tonnát is. Alapszíne sötét olajzöld, a fiatalok valamivel világosabbak, sötétebb mintázattal.

Elterjedése:
Afrika nagy részén - északon a Nílus vidékén, a Szaharától délre pedig egészen Dél-Afrika keleti partvidékéig - előfordul, még Madagaszkáron is megtalálható. Hatalmas elterjedési területéből adódóan hét alfaját különítik el, ezek a következők:
Crocodylus niloticus africanus - kelet-afrikai nílusi krokodil
Crocodylus niloticus chemses - nyugat-afrikai nílusi krokodil
Crocodylus niloticus corviesi - dél-afrikai nílusi krokodil
Crocodylus niloticus madagascariensis - madagaszkári nílusi krokodil
Crocodylus niloticus niloticus - etióp nílusi krokodil
Crocodylus niloticus pauciscutatus - kenyai nílusi krokodil
Crocodylus niloticus suchus - közép-afrikai nílusi krokodil
A szavannákon és a trópusi esőerdőkben szinte mindenféle vizes élőhelyen előfordul; folyókban, tavakban, mocsarakban, brakkvizekben egyaránt.

Életmódja:
Nem nevezhetőek társas állatoknak, annak ellenére, hogy néha csoportosan vadásznak. Bár élőhelyükön viszonylag kis területen több egyed is él, ám egymással szemben nagyon territoriálisak, és egy adott folyószakaszon, vagy tavi partszakaszon szigorú rangsor alakul ki közöttük.
A felnőtt egyedeknek gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, ám a tojásokra és a fiatalokra a varánuszoktól a mongúzokon át a hiénákig sok állat jelent veszélyt.

Táplálkozása:
A krokodilok alapvetően mindent megesznek, amit tudnak. Zsákmányukat a méretük határozza meg. A fiatalok eleinte vízi gerinctelenekkel táplálkoznak, de hamarosan áttérnek a kisebb gerincesek (halak, kétéltűek, hüllők) fogyasztására. A kifejlett állatok nagytestű emlősöket is zsákmányul ejtenek: antilopokat, zebrákat, fiatal vízilovakat, de akár nagymacskákat is sőt, néha embert is zsákmányolhatnak. Táplálékuk nagy részét azonban még ekkor is halak és egyéb kisebb gerincesek képezik. Gyakran előfordul, hogy csapatosan vadásznak. Így pl. előfordul, hogy több egyed együtt tereli össze a halakat, majd a köztük meglévő rangsor alapján fogyasztanak az összetelt halrajból. Ha nagytestű zsákmányt ejtenek - vagy egy nagytestű állat tetemére lelnek - több állat tépi egyszerre a zsákmányt, így darabolják fel azt. A közismert "halálforgás" szintén az áldozat feldarabolását szolgálja, de az is előfordul, hogy áldozatukat kövek, gyökerek közé szorítják, és így tépnek le belőle kisebb-nagyobb darabokat.

Szaporodása:
A párzási idő többnyire novembertől decemberig tart. A párzás után két hónappal a nőstények a víztől néhány méterre, a parti homokba ássák mintegy 50 cm mély fészküket, ebbe rakják 40-60 tojásukat, majd szerves törmelékkel fedik. A tojások 80-90 nap alatt kelnek ki, ez alatt az idő alatt a nőstény mindvégig a fészek közelében marad. Amikor a fiatalok kibújnak a tojásból, hívóhangot hallatnak, ekkor anyjuk kiássa őket, és a szájában szállítja őket vízhez. Akár két évig is védelmezi utódait. A krokodilok ivarérettsége nem a kor, hanem a testméret függvénye. A nőstények kb. 2,6, míg a hímek kb. 3,1 méteresen lesznek ivarérettek.

Természetvédelmi állapota:
Bár egyes területeken számuk megfogyatkozott, a megfelelő védelemnek is köszönhetően nem tekinthetőek veszélyeztetett fajnak. Vadon élő állományukat mintegy 250.000-500.000 példány alkotja. Az emberek azonban sok helyen vadásszák: elsősorban a bőrük miatt, másrészt pedig azért, mert veszélyt jelenthetnek rájuk és háziállataikra. Többnyire visszaszorulóban van a bőrükkel való illegális kereskedelem. Megfelelő természetvédelmi programok jelenleg elsősorban Kelet- és Dél-Afrikában zajlanak, a jövőben mindenképpen szükséges lenne ezeknek a Közép- és Nyugat-Afrikára való kiterjesztésük is.
IUCN Vörös Könyv besorolása: alacsony kockázatú.
CITES besorolása: elterjedési területtől függően I. függelék vagy II. függelék.

Tudod-e...?

... hogy az ókori Egyiptomban a krokodilt, egyaránt gyűlölték és tisztelték, templomokban tartották, istenekként tisztelték, haláluk után pedig őket is bebalzsamozták.

... hogy a tojásból kikelő krokodil nemét a költési hőmérséklet határozza meg. 30 fok alatti hőmérsékleten kizárólag nőstények, 33,9 fok felett pedig csak hímek jönnek világra.

 
a pontos idő
 
CHAT!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linkek
 
Naptár
2020. December
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Szavazás
Szerinted milyen az oldal ?

Nagyon jó
Majdnem tökéletes
Közepes
Még elmegy
Rossz
Nagyon rossz
Törlődjön
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SMS-hirdetőfal
 

Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ